„DA LI JE TO DRON?“

Vi ih vjerovatno znate kao dronovi, ali mi ih znamo kao multikopteri. Dronovi lete autonomno, dok mi uvijek imamo punu kontrolu nad multikopterima.

Multikopter leti pomoću potiska više elektro-motora. Manevriše i kreće se pomoću kontrole ugla letilice. Ovo je moguće zbog upotrebe žiroskopa, senzora, procesora i što je najvažnije, same vještine pilota.

Multikopteri za snimanje i fotografisanje javljaju se u raznim veličinama i oblicima, ali se obično kvalifikuju po broju rotora (motora) koji ih pokreću. Najčešće su to trikopteri, kvadkopteri, heksakopteri i oktokopteri. Veličina letilice zavisi uglavnom od težine kamere i stabilizacije (gimbal) koju nosi. Mi koristimo najsavrmenije stablilizacije po tri ose na svim našim multikopterima. Ovi sistemi omogućavaju perfektno stabilizovanu sliku/video.

Napredni modeli kao što su naši koriste precizne GPS sisteme i sisteme održavanja visine, tako da ostaju stabilni bez obzira na jačinu vjetra. Ovo je vrlo bitno za sve vrste snimanja / mjerenja iz vazduha.

Takođe koristimo bežične video linkove, pa je sliku sa multikoptera moguće gledati u realnom vremenu na zemlji.

Postoji mogućnost ugradnje termalnih i drugih specijalizovanih vrsta kamera, pa je samim tim i njihova primjena velika.

U nastavku možete pogledati razliku između multikoptera i drona:

Primjer multikoptera sa 6 rotora (Heksakopter)

Hexacopter_Multicopter_DJI-S800_on-air_credit_Alexander_Glinz

Primjer vojnog drona

predator-firing-missile4

„ODAKLE DOLAZE OVE STVARI?“

Postoji mnogo proizvođača multikoptera i mogo različitih multikoptera koji ne ispunjavaju specifične potrebe naših klijenata, pa zbog toga mi konstruišemo naše multikoptere.

Pravilno naštelovan multikopter je mreža velikog brija kompleksnih sistema. Svaki sistem je odabran da ispuni Vaše specifične potrebe, nakon čega je ručno sastavljen po najvišim standardima kako bi obezbijedio veliki nivo stabilnosti i pouzdanosti.

Jedna od prednosti što mi sami sklapamo multikoptere je to što ih poznajemo do zadnjeg „šrafa“ i bilo kakve potencijalne probleme rješavamo odmah. Mi bezbjednost shvatamo veoma ozbiljno i vršimo niz provjera prije svakog leta.

X8 Multikopter naše proizvodnje u fazi testiranja

dronestudio1